Arhitektura i

AUTOMATIZACIJA

Dizajn i izrada mobilnih web aplikacija podrazumijeva podržavanje svih postojećih platformi, gledajući da se mobilna web aplikacija bazira na internet pretraživaču mobilnog uređaja. Ona je zapravo napredna mobilna web stranica, koja se realizira korištenjem HTML-a 5 i mora biti responzivna.

Mobilna aplikacija ili web stranica za mobilne uređaje?

Pitanje svih pitanja za određivanje mobilne strategije jedne tvrtke jest: „Napraviti posebnu aplikaciju za mobilne uređaje ili ne?“.
Neke tvrtke stvarno nemaju potrebu izrađivati aplikaciju za mobilne uređaje (na iOS ili Android platformi), ali zato svakako moraju učiniti svoje web stranice lako čitljivim, prilagodljivim, odnosno responzivnim, na malim ekranima raznih mobilnih uređaja. Ukoliko Vaše web stranice imaju priličan broj posjeta mobilnih korisnika, generira se drugo pitanje: „Treba li napraviti aplikaciju za mobilne uređaje?“
Odgovor na to pitanje u današnje vrijeme je bez dodatnog razmišljanja „DA“. Iako će, u daljnjoj budućnosti, stvari na tom polju vjerojatno izgledati bitno drugačije.

Dizajn i izrada mobilnih aplikacija i web aplikacija često se ne vrši zbog izravne prodaje i zarade od samih mobilnih aplikacija, već zbog vrlo uspješnog i financijski izdašnog marketinga koji tržište mobilnih aplikacija podržava. Mobilni  se marketing također može uspješno provoditi i putem društvenih mreža. Za to je možda najbolji primjer Facebook aplikacija za mobilne uređaje. ​Aplikacije za mobilne uređaje često podrazumijevaju i konekciju na internet, tako da vrlo često izrada aplikacija za mobilne uređaje zahtijeva i odgovarajuću web stranicu, web mobilnu aplikaciju koja stoji iza same mobilne aplikacije.

Aplikacije za mobitele  uglavnom se izrađuju za popularne iOS i Android platforme. iOS je operativni sustav koji se koristi na Apple-ovim iPhone, iPod i iPad uređajima. Android operativni sustav se koristi na mnoštvu uređaja raznih proizvođača od kojih su najpopularniji Samsung i HTC. Osim tih najpopularnijih platformi, aplikacije se izrađuju i za Symbian platformu (Nokia uređaji), koja je kod izrade mobilnih aplikacija u Hrvatskoj i dalje postojana. Aplikacije se još mogu izrađivati i za Windows phone 7 platformu (WP7), iako na hrvatskom tržištu ona još nije zaživjela. ​Za razvoj mobilnih aplikacija u Hrvatskoj je trenutno najpopularnija platforma iOS za iPhone, iako Android bilježi konstantan porast udjela.

MOBILNE APLIKACIJE ZA MOBILNE UREĐAJE SU BOLJE ZA KORISNIKE

Kao prvo, mobilne aplikacije za mobilne uređaje su jednostavnije za korištenje od mobilnih web stranica. Na mobilnim web stranicama moguće je postići tek djelomično zadovoljenje korisnikovih potreba. Kao drugo, mobilna aplikacija može se prilagođavati na određena ograničenja i mogućnosti svakog pojedinog mobilnog uređaja, naglašavati njegove prednosti i umanjivati ograničenja, a što je mobilni uređaj slabiji, potrebno je uložiti više u optimizaciju same mobilne aplikacije.
Opcije mikro plaćanja ili plaćanja unutar mobilne aplikacije je dodatna opcija koja daje prednost mobilnoj aplikaciji.