Studio Domino Dizajn

Domino dizajn studio Vam nudi kompletna rješenja za sve Vaše internetske probleme. Bilo da se radi o osnovnoj prodajnoj „Landing page“ stranici, kompletnim prezentacijskim web stranicama Vaše tvrtke ili o web shop stranicama, kroz koje planirate plasirati svoju prodajnu paletu proizvoda. Ili na kraju, objedinjavanje svih predloženih rješenja uz izradu mobilne aplikacije za sve platforme. Za sve ove probleme mi imamo rješenja i možemo za Vas izraditi onu varijantu, koja je najbolja i najpovoljnija za Vas.

WWW STRANICE

World Wide Web (skraćeno WWW, W3 ili samo web) naziv dolazi iz engleskog jezika, a može se prevesti kao „svjetska mreža“. U engleskom riječ „web“ ima značenje razgranate i isprepletene mreže poput paučine. WWW je jedna od najkorištenijih usluga interneta koja omogućava dohvaćanje hipertekstualnih dokumenata. Dokumenti mogu sadržavati tekst, slike i multimedijalne sadržaj, a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima. Za dohvaćanje i prikaz sadržaja koriste se računalni programi koji se nazivaju web-preglednici.
Web se često pogrešno koristi kao sinonim za internet, a zapravo predstavlja jednu uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računalne mreže.
Svjetska mreža je internacionalna mreža kompjuterskih baza podataka koje koristi internet i njegov poseban sistem za povezivanje informacija. Odmah po nastajanju, a danas više nego tada, svjetska mreža bila je nepregledno more informacija koje teku, koje se mjenjaju i po obliku i po sadržaju.


Nijedan servis internet nije uspio preuzeti i u potpunosti odrediti novi medij kao što je to uspjelo mrežnom servisu interneta. Slobodna razmjena ideja i informacija bila je osnovni postulat širenja mreže, ali i njegova poticajna formula razvoja. Upravo je pojava i brzina primjene mrežne tehnologije potvrdila masovnu društvenu potrebu za novim oblikom razmjene informacija, ali i omogućila bolje razumijevanje nove medijske tehnologije interneta.


Povijest

Projekt kojim je počeo razvoj weba predložili su 1990. u CERN-u engleski inženjer i znanstvenik Tim Berners-Lee i belgijski znanstvenik Robert Cailliau. Ovaj potonji je i dizajnirao povijesni web logotip.


U ožujku 1989. do tada nepoznati fizičar Tim Berners-Lee napisao je dokument pod nazivom “Information management: A proposal”. U njemu je opisao način prijenosa informacija putem interneta korištenjem hiperteksta, tj. jednostavnim „klikanjem”, što je promijenilo svijet nekoliko godina kasnije. Taj je dokument bio osnova za razvoj World Wide Web-a. Njegov je šef dokument komentirao s „Nejasno, ali uzbudljivo…“. Usprkos tome, dozvolio mu je nastavak rada.


Za svijet medija, svjetska mreža bila je pravo otkriće, nešto sasvim novo u računalnom i medijskom svijetu. Konstruirana 1990. godine u Ženevi, brzo je postala najpopularniji servis interneta, tj. njegov najkorisniji segment.


Viziju mrežnog povezivanja svijeta najavio je Sen Simon, veliki pobornik tehnološkog napretka, tvrdeći da će upravljanje strojevima biti prioritet društvenog progresa.


WEB standardi

Web standardi su skup smjernica i preporuka za ispravno kreiranje HTML, CSS i XML koda s ciljem osiguranja jednostavnog i nesmetanog pristupa internetskim (web) tehnologijama. World Wide Web Consortium (W3C) je međunarodno tijelo koje nadgleda razvoj standarda za internet kako bi stranice izrađene na takav način bile dostupnije korisnicima interneta.

    Back